Távolrévi Királyi Városőrség

505. évi IV. törvény

a Távolrévi Királyi Városőrség felállításáról, és működésének rendjéről

Mi, Aidan con Scorpione, Távolrév Királya, a Szenátus határozatának megfelelően a következőket rendeljük el:

  1. Távolrév város belső területei nyugalmának, rendjének és békéjének felügyeletére létrehozatik a Távolrévi Királyi Városőrség (a továbbiakban: TKV); összhangban a város Alaptörvényével, és a Távolrévi Büntetőkódex-szel.

    1. A TKV tagjai megalakulásakor: a Védelmezők, a Rend Őrei, és a Dagon Hajósai klánok.

    2. A TKV hatásköre és szolgálati területe szárazföldön Távolrév városfaláig terjed; vízen pedig a város partvonalától három tengeri mérföldre, vagy – az idegen honúak nyelvezete szerint – 5559 méterre.

    3. A TKV tevékenységéről közvetlenül a hadügyekért felelős szenátornak tartozik beszámolni, aki a város törvényeivel és a közérdekkel összhangban felügyeli a testületet.

  2. A TKV önmagán belül önrendelkezési jogosultságú, önálló szervezet. Parancsnokát a Király nevezi ki, de a további rangok megállapításában és a tevékenysége megvalósításában teljes szabadságot élvez.

    1. A TKV rangfokozatai:

      • parancsok: az egyesített városőrség parancsnoka, ki az egész városőrség tekintélyéért és irányításáért felel a Király és a hadügyekért felelős szenátor felé. A hadügyekért felelős szenátor javaslatára a Király nevezi ki.

      • parancsnok-helyettes: az egyesített városőrség parancsnokának közvetlen helyettese; aki annak távollétében hasonló jogkörökkel rendelkezik, mint a parancsnok. A parancsnok javaslatára a hadügyekért felelős szenátor nevezi ki. A TKV-nak legfeljebb két parancsnok-helyettese lehet. A parancsnok és a parancsnok-helyettesek feladatkörét a TKV jogosult belső szabályzatában rögzíteni.

      • kapitány: egy adott városrész parancsnoka az egyesített városőrségen belül. Beszámolóval a parancsnoknak és – ha a TKV működéséről szóló Királyi rendelet úgy rendeli – annak helyetteseinek tartozik. A kijelölt területén belül minden felelősséget a kapitány visel, az alá beosztottakért ugyancsak teljes felelősséggel tartozik. A kapitányt a parancsnok nevezi ki; a parancsnok helyetteseknek javaslattételi joga van.

      • hadnagy: az egyesített városőrség egyik kapitányának helyettese és annak távollétében teljesen azonos jogkörökkel rendelkezik, mint a kapitány. Egy kapitány nevezheti ki, mint helyettesét.

      • zászlós: az egyesített városőrség klánokkal való kapcsolatainak a fenntartásáért, a kifelé való tájékoztatásért, a városőrség pénzügyi helyzetéért felel, egyenesen a parancsnoknak, adott esetben a parancsnok helyetteseinek alárendelve. A parancsnok nevezi ki.

      • őrmester: az egyesített városőrség legmagasabb nem belső kinevezéssel járó rendfokozata. Egy vagy több szakasz vezetésért felelhet. Beszámolóval az adott városrész kapitányának és annak hadnagyának tartozik.

      • szakaszvezető: az egyesített városőrség egy szakaszának irányításáért felel. Beszámolóval az adott városrész kapitányának és annak hadnagyának és adott esetben a felette tartózkodó őrmesternek tartozik.

      • tizedes: az egyesített városőrség tizedaljának élén álló városőr.

      • városőr: az egyesített városőrség legalacsonyabb rendfokozata.

    2. Megalakulásakor a TKV állományát a három résztvevő klán állománya adja; a klánvezér írásos jelzése alapján a hadügyekért felelős szenátor felé.

    3. Az 1.§. a.) pontjában felsorolt klánok nem kötelesek automatikusan minden tagjukat a TKV rendelkezésére bocsátani; de akinek a neve leadatik a hadügyekért felelős szenátornak, az már csak komoly indoklással bocsátható el a szolgálatból.

    4. Az új belépők közül az arra alkalmasak nevét a klánvezér köteles a hadügyekért felelős szenátornak leadni, aki is bevezetteti azon nevet a városi nyilvántartó könyvekbe, mint a TKV tagját (a továbbiakban: városőrt).

    5. Hasonlóképpen jelenteni szükséges a rangokban bekövetkező változásokat, az előléptetést, a lefokozást, vagy ha valakit teljesen megfosztanak a rangjától, hogy az a város könyvekben is átvezettessék.

    6. Az előléptetést, lefokozást, vagy a rangtól való teljes megfosztást a TKV belső szabályzata alapján, a TKV megfelelő rangú tisztje vagy tiszthelyettese jogosult elrendelni.

  3. A parancsnok és a parancsnok-helyettes kinevezéséről a hadügyekért felelős szenátor rendelkezik. A parancsnokot a hadügyekért felelős szenátor javaslatára a Király nevezi ki; a parancsnok-helyettest pedig a parancsnok javaslatára a hadügyekért felelős szenátor.

    1. A Királynak joga van megtagadni az általa alkalmatlannak, vagy nem megfelelőnek tartott személy TVK parancsnokká történő kinevezését minden külön indoklás nélkül.

    2. Az egyszer már kinevezett parancsnokot visszahívni a Király, vagy bármelyik szenátor javaslatára, megalapozott okkal, a szenátus 2/3-ának egyetértése mellett lehet.

    3. Amennyiben a visszahívást a Király kezdeményezte, és az nem nyeri el a szenátus 2/3-ának támogatását, úgy a Királynak joga van másodszor is előterjeszteni a visszahívást – alátámasztva az indokoltságot – és ez esetben már a szenátus 50 %-a +1 fő szavazata elegendő a visszahívás elrendeléséhez.

    4. Amennyiben a visszahívást egy szenátor kezdeményezte, úgy a visszautasítás után azt újra kezdeményezni nem lehet.

    5. A TKV parancsnokának visszahívását mind a Király, mind a szenátorok csak egy megfelelő képességű és képzettségű utód megjelölésével tehetik meg; biztosítandó a TKV működésének zökkenőmentes fenntartását.

    6. A hadügyekért felelős szenátor nevezi ki – a parancsnok javaslata alapján – a parancsnok-helyettest. Ebben a folyamatban a szenátornak mérlegelési lehetősége nincs; nagyon nyomós, indokolt esetet leszámítva a parancsnok által megjelölt személy kinevezni köteles.

    7. A parancsnok-helyettes visszahívását a parancsnok kezdeményezheti, írásban, megfelelő indoklással, a hadügyekért felelős szenátornál. A szenátornak ez esetben mérlegelési joga van; és nem megfelelő indoklás esetén joga van visszautasítani a visszahívást. A parancsnok-helyettes visszahívásától számított két héten belül a parancsnoknak javaslatot kell tennie az utód személyére.

    8. A kapitány és zászlós rangokat a TKV parancsnoka jogosult kiadni saját hatáskörben; ezekért a döntéseiért senkinek beszámolni nem tartozik, amíg azok nem befolyásolják a TKV működését.

    9. A hadnagy, őrmester, szakaszvezető, és tizedes rangfokozatokat az adott terület kapitánya jogosult kiadni. A TKV parancsnoka és parancsnok-helyettese – a TKM belső szabályzatának megfelelően – jogosultak ezen kinevezéseket felülvizsgálni, módosítani, vagy akár visszavonni.

  4. Távolrév város biztonsága és közrendje érdekében a TKV tagjai jogosultak fegyvert használni, ha a helyzet úgy hozza.

    1. A városőröknek mindig szem előtt kell tartaniuk, hogy a feladatuk a rend és az élet védelme. Erőszakot ezen cél érdekében alkalmazhatnak.

    2. Ugyanakkor – mivel tisztában vagyunk a közrendet fenyegető latrok elvetemültségével – a városőrök szabadságot élveznek annak eldöntésében, hogy egy helyzet igényel-e erőszakot, vagy sem. A városőröknek joguk van fegyvereiket használni az említett esetekben.

    3. Városőrnek nem lehet szándékos célja más érző lények életének az elvétele. Bármilyen, Távolrév város Büntetőkódexébe ütköző cselekedetért a városőrök ugyanúgy megbüntettetnek, mint bármely más polgár; esetükben súlyosbító tényezőként vettetik majd számításba, hogy szégyent hoztak az egyenruhájukra.

    4. Ugyanakkor, amennyiben a városőr az életét, más távolrévi polgár életét, vagy vagyonát, vagy a város vagyonát védi, nem köteles tekintettel lenni az azt veszélyeztető latrok testi épségére, vagy akár életére.

    5. A városőröknek szigorúan tilos szolgálatban alkoholt fogyasztani, vagy részeg, bódult állapotban a szolgálati helyükön megjelenni. Amennyiben egy városőr ezen ok miatt nem képes a szolgálatát felvenni, úgy ellene a TKV belső szabályzatában megfogalmazott büntetés foganatosíttassék.

    6. A városőr szolgálata véget ér, amennyiben:

      • a városőr öt esztendőt letöltött a város rendjének hív és fegyelmezett szolgálatában, és nem kéri a szolgálata meghosszabbítását;

      • amennyiben az 1.§. a.) pontjában meghatározott, a TKV-t alkotó klánok bármelyikének vezére írásban kéri az adott személy szolgálatból való elbocsáttatását a hadügyekért felelős szenátortól, és a kérése elfogadtatik (minden klánvezér csak a saját alárendeltjéről nyújthat be kérvényt);

      • amennyiben a városőr egészségi vagy szellemi állapota miatt egy kompetens személy által alkalmatlannak nyilvánítatik a szolgálatra (a kompetens személy kibenlétéről a TKV belső szabályzata rendelkezik);

      • amennyiben a városőr olyan súlyos bűncselekményben találtatik bűnösnek a bíróság által, amely összeegyeztethetetlen a hivatalával;

      • amennyiben a városőr elhalálozik.

  5. A TKV intézkedési területe az 1. §. b.) pontjában meghatározott területen belül a nyilvános, városi területek, az utcák, terek, közparkok, közhivatalok, vallási és más közösségi helyek, valamint a nyilvánosan üzemeltetett kocsmák.

    1. A városőröknek nincs joguk a klánok magánterületeire behatolni, ott intézkedést foganatosítani – hacsak erre az adott klán vezérétől felkérést nem kaptak.

    2. A városőrök nem kötelesek eljárni a klánok magánterületein; a TKV parancsnokának – vagy az általa ezzel a joggal felruházott tisztjének – a joga mérlegelni, hogy az erre való felkérésnek eleget tesz, vagy visszautasítja azt.

  6. A Távolrév város rendjének megzavarásán, törvényeinek megsértésén ért bűnözőket a városőrök a Távolrévi Fegyházba szállítsák, ahol is a lator átadasson a Távolrévi Fegyház erre kijelölt hivatalnokának, valamint a palota őreinek.

    1. A városőrök minden esetben kötelesek a tőlük telhető legalaposabban meggyőződni arról, hogy mi is történt, és csak az adott rendbontásban vagy törvényszegésben vétkesek ellen eljárni.

    2. Amennyiben a városőrök valamely polgár, szervezet, vagy klán hívására, felkérésére foganatosítanak eljárást, mindig kötelesek feljegyezni a feljelentést tevő nevét, tartózkodási helyét, városon belüli státusát, és a tényállást. Ezen feljegyzés egy példánya az elfogott latrokkal egyetemben átadassék a Távolrévi Fegyház erre kijelölt hivatalnokának.

    3. A TKV parancsnoka köteles nyomon követni az összes akciót, eseményt, eljárást, amelyet a városőrök foganatosítanak, ellenőrizni azok megfelelőségét, és megbizonyosodni azok lezárásáról.

    4. A TKV parancsnoka – vagy az általa ezzel megbízott személy – köteles minden harmadik hónapban írásos beszámolót nyújtani a hadügyekért felelős szenátornak a TKV tevékenységéről, a járőrözés rendjéről, a talált problémákról és a foganatosított eljárásokról.

    5. A hadügyekért felelős szenátor a beszámoló alapján tájékoztatja a Királyt és a szenátust a város rendjének fenntartásáért és a törvények betartatásáért végzett tevékenységekről, majd a beszámoló a városi Királyi levéltárban megőriztetik a későbbi korok okulásáért.

  7. A TKV tagjai városi önkéntesek; munkájukért a személyüknek pénzügyi ellentételezés nem jár.

    1. A TKV tagjait adó klánok – közszolgálatuk elismeréseképpen – könnyítésben részesülnek az adófizetés terén. A könnyítés mértékét és módját a Király szabja meg, külön rendeletben.

    2. Amennyiben valamelyik, az 1. §. a.) pontjában felsorolt klán az adott negyedéves beszámoló tevékenység alatt nem veszi ki részét megfelelő arányban a TKV tevékenységéből, és ez a TKV parancsnok negyedéves beszámolójából a szenátus számára is kiviláglik, úgy a szenátus javasolhatja a Királynak az adókedvezmény visszavonását.

    3. A Királynak joga van mérlegelni ezt a javaslatot, és dönteni, hogy indokoltnak látja-e az adókedvezmény megvonását, vagy sem.

    4. A TKV tagjai – személyükben – szolgálatukért jogosultak természetbeni juttatásokra a város részéről, mint

      • városőri egyenruha, évente két váltás (nyári és téli);

      • városőri fegyver (amennyiben a városőr igényli, de joga van a saját fegyverét is használni);

      • kovácsmester a városőri fegyverek karbantartására (a hadügyekért felelős szenátor joga és kötelessége a megfelelő mestert felkutatni és megállapodni vele). Ezen juttatás mind a kincstári, mind pedig a saját fegyverek használata esetén jár;

      • a szolgálati idő alatt meleg étel és víz a kijelölt helyen;

      • a városi ispotály igénybevétele sérülések, vagy a szolgálat közben szerzett betegség gyógyíttatása céljából, amennyiben a városőr azt igényli (a hadügyekért felelős szenátor joga és kötelessége felvenni a kapcsolatot a Maramar Kereskedőházzal, és megállapodni velük a használat feltételeiről);

      • amennyiben a városőrt szolgálata teljesítése közben éri a halál, úgy Távolrév halottjának nyilváníttatik, és jogosult a hivatalos dísztemetésre, amelynek a költségeit a város állja. A szolgálat közben elhunyt városőrök hozzátartozói pénzbeli vagy más juttatásra nem jogosultak.

  8. A TKV-t az 1. §. a.) pontja szerint alkotó klánok egymás közötti viszonyát, a köztük fennálló vagy kialakítandó kapcsolat ápolását, a posztok, feladatok és felelősségi körök felosztását a TKV belső szabályzatában kell rögzíteni.

    1. A TKV parancsnoka jelen törvény hatálybalépésével egy időben kineveztetik; a parancsnok-helyetteseket, kapitányokat, hadnagyokat és zászlósokat pedig jelen törvény életbelépésétől számított 15 napon belül ki kell nevezni.

      • A felsorolt tisztek kinevezését a belügyekért felelős szenátor köteles nyomon követni; az esetleges fennakadásokról, problémákról késlekedés nélkül köteles tájékoztatni a Királyt és a szenátust.

    2. Jelen törvény hatálybalépésétől számított 30 napon belül a TKV parancsnoka köteles a TKV belső szabályzatát prezentálni a hadügyekért felelős szenátor felé.

      • Az előterjesztett belső szabályzatot – a szenátus 50%-a +1 fő támogatása esetén – a Király hagyja jóvá.

      • a Királynak az ügyben az Alkotmányban rögzített módon joga van a jóváhagyást megtagadni, és a szabályzatot – a problémás pontok megjelölésével – átdolgozásra visszaküldeni a TKV-nak.

      • Az átdolgozásra a TKV parancsnokának újabb 30 nap áll a rendelkezésére.

      • A módosított szabályzat elfogadása az Alkotmányban rögzített jogszabály-elfogadás szerint történik.

  9. Ezen törvény az Érkezők 505. éve XXX hava, YYY napján lép életbe.

  10. E törvény hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti

      • XXX (ha van ilyen).

Kelt Távolrév városában, az Érkezés 505. éve, XXX hónap YYY-dik napján

Aidan con Scorpione

Távolrév Királya

~ Szerző: globalis - október 28, 2008.

Hozzászólás